Varför ha så bråttom? 
*Mina ord, mina tankar, mina funderingar*

Som rubriken lyder: Varför ha så bråttom? 
Ja, med att träna sin unghund/valp så den blir tävlingsklar vid 10 månader? Varför kan inte valpen bara få vara valp? 
Vid 10 månader får man starta i Startklass i lydnad. I Bruksklasserna så vet jag inte riktigt. Men skumläste reglerna lite snabbt där såg jag något om 18 månader och genomfört MH. Och i appellklassen är 12 månader MEN för att delta i lägre klass ska hunden blivit 18 månander och genomfört MH (mentalbeskrivning av Hund). Tror jag. Så har jag missförstått, rätta mig gärna.
Men det är inte det som är min poäng med detta inlägg. Min poäng är att folk har så himla bråttom med att få sina hundar tävlingsklara när dom är tävlingsmyndiga. Vad vinner man som hundförare (eller hund) på det? Det ska vara roligt att träna hund, inte stressigt. Varför skynda fram allting?
Ni som har tränat fram era hundar till startklara vid era tävlingar (allt såklart beroende på gren) , varför gjorde ni det? Och vad hade ni för vinning av att göra det? :) 
Jag har absolut inget emot att ni gör det, jag är bara nyfiken på varför :p 


Jag kan ta mina egna hundar som exempel. 
Vimsa, hon var drygt 2 år innan jag gjorde våran första tävling. Jag kände att vi inte hade bråttom. Sen så tyckte jag att vi inte fick till dom dära sista grejerna som behövdes för att känna oss startklara. Men hon blev bra lydnadshund hon också, det finns alltid saker att förbättra. Som för hennes del, apporten. En apporterande hund som inte apporterar.... Jaja...  
Ginnis: Ja, hon är drygt 9 månader i skrivande stund och jag har precis börjat med att få henne att hon ska kunna gå fint bredvid mig och sätta sig vid min sida när jag stannar. Jag har fullt "sjå" att försöka behålla sin koncentration mer än 3 sekunder! ;) HAHA. Hon kommer inte alls vara mogen än på länge, och säkert inte på ett tag efter det heller ;) Men det gör inte mig något. Det finns så mycket annat att göra idag.. Och framförallt, låta henne vara "valp" ett tag till.  

Som jag sa, hundträning SKA vara roligt!!! :) 
Och vad som är roligt för mig, kanske inte alls är roligt för dig. 

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln