Har du rätt belöning? 

Detta har jag skrivit om en gång förut, men det är så viktigt och behövs tas upp igen.

Hur belönar du din hund egentligen?
Jag tycker att belöningen är så otroligt viktig i hundträningen. ELLER DET ÄR  en av de viktigaste av allt när det gäller att träna/tävla/ha kul med din hund. Det är nyckeln till en lyckad framgång. 

Hur jag belönar mina hundar, är väldigt blandat. Så när jag tränar båda så måste jag tänka igenom hur belöningen ska vara. Belönar jag dom på "fel" sätt, så blir dom bara frågade.. 
Med Maya var det lite svårare att hitta rätt belöning till. Vi hittade en speciell boll (gissa om vi har letat bollar...!), med pip i som hon gör verkligen allt för! Och även hittade ett sätt genom beröring, och gos.
Ni kan ju se själva på bilden ovan. 
Får hon välja så är det bollen som är ALLT för henne. NÄSTAN som att den går före en köttbulle.. Fast köttbullar är snäppet bättre, men får hon ingen köttbulle så är det bollen som är prio 1. Och lek, kel och alla klappar får hennes motivation högre, så då blir allt mycket roligare.

Med Vimsa har jag också letat länge efter det bästa belöningen. Men en mjuk, "nätboll" funkar väldigt bra på henne, och då ska vi kampa om den. Men efter mycket olika belöningar så har jag kommit på att hennes belöning är att leka MED mig. Och i stortsett kan jag ha vadsomhelst i handen, bara det är VI som lekar tillsammans. Och sedan ska jag klappa om henne, då är hon nöjd. 
Hon är väldigt tarv på godis, och vet nästan jämt att efter att vi har "lekt" så byter jag mot en godisbit. Då kan hon släppa leksaken med flit, för att hon ska ha godisbiten.

Belöning är ett himla pusslande, men hittar men rätt belöning till sin hund så kommer det underlätta en hel del i träningarna.
 
Så, hur belönar ni era hundar? 
Klapp, kel, godis, nosa på något speciellt, mjukost, leksak, hoppa, kampa, extern belöning osv? Ja det finns hur många belöningar som helst! :) 

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln