När ska man börja träna en valp/unghund? 

På bilden är den min äldsta som ligger utslagen ;D På bilden är den min äldsta som ligger utslagen ;D

Det är en fråga som jag ofta ställer mig själv. "När ska man börja träna en valp/unghund?
Och med den frågan så menar jag att när det ska "hårdtränas". Alltså hunden ska helst vara startklar i alla grenar som lydnad, bruks, ipo, skydd, rapport etc. redan runt 1 årsålder. (Vid 10 månaders ålder så får man starta i lydnaden vad jag vet).
Även jakthundar ska vara startklara vid jaktprov (beroende på hund och vilket slags prov).
Ja självklart, fixa fram jaktchampionatet och få sedan en jaktidiot till hund.  
En "vardaglydnad" ska man alltid ha oavsett om de är små eller stora. Men det är inte den sortens träning som jag syftar på just nu. 

När ska man enligt er börja träna (alltså tävlingsmomenten och ställa krav) på en valp/unghund? Visst, en valp ska man inte ha så stora krav. Men vad är då vitsen att träna t.ex. apport då? Den förstår inte :]

Jag vet många som som tränar väldigt mycket (ibland för mycket) sina valpar/unghundar. Och ju mer de tränar, ju mer kräver dom. Visst, that´s not my business
Med detta inlägg så är en fundering som jag har, och gärna delar med mig här bland mina läsare :] 

Jag menar; går du 5 km varje dag med din hund så tillslut så är 5 km plättlätt. Då måste hunden (och även husse/matte) öka motionsträckan för att hunden ska känna sig tillfredsställd.  
Sen går du 1 mil (för 5km är för simpelt) varje dag. Sen får man fortsätta utöka. (Detta var en enkel förklaring, men ni förstår nog min poäng).
Men man måste VILA. Och hunden behöver även vila. Det är okej att träna passivitet. Alltså att hunden inte ska göra någonting. Och det passar väldigt bra när de är valpar och unghundar.
 Hur roligt är det när du ligger sjuk, febrig och genomförkyld och att du har en hund som piper, gnäller, springer runt, flåsar och är helt uppe i varv. Den är så stressad av att den inte får göra någonting. KUL? Nej, trodde väl det. Och hur bra hade det inte varit med lite passiva dagar då och då? 
Självklart, vissa individer kräver mer än andra. Så är det, men idagens läge så vet nog de flesta vad de ger sig in på när de köper en hund. Och vad den rasen är till för. Och inte att de köper en hund bara för att "den är så söt".. 
Köper du en husky/malamute och tycker att den drar i kopplet? Jo vänta, det är draghundar. De ska dra. 
Köper du en spets, och tycker att den skäller? Jo, men den rasen är en trädskällare. 

Jag tycker att när man får hem en valp låt valpen vara valp så länge som möjigt, du behöver inte ha en "färdig" hund tidigt. Vad är så viktigt med det? Vad är det man ska bevisa? Varför ha så bråttom? 

Jag har 2 flatcoated retriever tikar. Ligger jag sjuk eller bara har en "slödag" så klagar dom inte. De ligger så gärna bredvid mig och myser. Och vi tränar lite olika saker minst 2-3 ggr i veckan (försöker iallafall).  Och det är inte mycket. Och vintertid så lever de ett vanligt "hundliv". De får mat, motion och myspys. 
Regniga dagar så tar kortare promenader och det klagar dom inte heller på. För det är skönt att bara ta det lugnt. Men detta är MINA hundar det. Kan bara tala om hur mina fungerar :] Alla är olika.

Och återigen. Detta inlägg är en av mina många funderingar. =) Och jag hoppas många av er förstod vad jag menar med detta inlägg. Annars får ni gärna komma med frågor. Ciao!

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln