Nu börjar vårens och sommarens faror

Nu börjas denna roliga tid. Med sommarens faror. Hitta denna "goding" på Vimsa förra veckan. Och vi valde att ringa veterinären och få tabletterna Bravecto. Vi har kört med det i 2 år och har inte haft några biverkningar på hundarna. Finns inte så mycket alternativ när man har 2 hundar som springer i skogen och badar hela somrarna. Man får välja mellan pest eller kolera. 
Har ni några förslag på fästingsmedel/skydd så kommentera gärna. 


Här är några faror att tänka på: 

FÄSTINGAR
Tyvärr är det inte bara vi som njuter av att värmen äntligen kommit tillbaka … Fästingen trivs där det är skuggigt och fuktigt, och sitter ofta på ett grässtrå en bit upp från marken. Fästingen är blind, men känner av att ett djur eller människa närmar sig genom vibrationer i marken och koldioxid i luften. Fästingar kan sprida svåra sjukdomar. De som främst är aktuella i Sverige är borrelios, anaplasmos och TBE. På Royal Canins hemsida (www.royalcanin.se) finns en artikel där du kan läsa mer om dessa sjukdomar. Det finns tyvärr inget vaccin för katt eller hund mot någon av dem, så därför är det viktigt att skydda hunden eller katten mot fästingbett. Fråga din veterinär om vilket skydd som passar ditt djur bäst. Tyvärr ger inget fästingskydd total garanti för att hunden eller katten inte ska få några fästingar. Därför är det viktigt att leta igenom djurets päls varje dag. Hittar man en fästing på sin hund eller katt ska man ta bort den så fort som möjligt. Ju längre tid en fästing får sitta, desto större är risken att den överför sjukdomar. Det bästa sättet att ta bort en fästing som bitit sig fast är att ta tag om den så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Det bästa är om du får bort hela fästingen. Det minskar risken för att själva bettstället blir inflammerat. Skulle delar av fästingens huvud eller mun bli kvar i huden behöver du inte oroa dig. Dessa delar stöts bort av djurets kropp och innebär inte en större risk att bli sjuk i en fästingburen sjukdom.

ALGBLOMMNING
Ett dopp en varm sommardag svalkar skönt för både hundägare och hund. Men under vissa tider på sommaren gäller det att se upp! När
växtplankton förekommer i vattnet i stora mängder, kallas det för algblomning. Detta fenomen inträffar oftast under juli och augusti i Sverige. Vissa typer av alger innehåller ett gift, som är farligt för både människor och djur, och som till och med kan leda till döden för djur. De första symtomen kan komma redan efter en halvtimme, såsom kräkningar, diarré, vinglighet och darrningar. Om du misstänker att din hund kan ha fått i sig vatten med alger i, ska du ta kontakt med din veterinär så fort som möjligt. Sjukdomsförloppet kan gå snabbt. Skölj direkt av hunden mycket noggrant med rent vatten så att hunden inte får i sig ytterligare gift. Det går inte att med blotta ögat se om en algblomning är giftig eller inte. Ta alltid det säkra före det osäkra, och låt inte din hund bada i vatten med synlig algblomning. På länsstyrelsernas hemsidor finns information om det aktuella algläget.

BALKONGLIV
Så här års tycker många katter det är skönt att få komma ut och lufta sig på balkongen. Det är också nu som djursjukhusen får in flest katter som skadat sig efter fall från balkonger och fönster. Även om katter är smidiga djur och kända för att klara fall från höga höjder, kan ett fall från en balkong innebära stora skador eller till och med döden för en katt. Sedan år 2008 gäller Jordbruksverkets regel om att balkonger mer än fem meter över marken där katter vistas ensamma, måste vara försedda med nät. Regeln kom till för katternas bästa, och ska förhoppningsvis minska antalet katter som skadas varje år efter att ha fallit ned från sin balkong.

Ormar
Våren närmar sig! Njut, men se upp för vårslöa huggormar som, precis som vi, vill åt solens strålar. Se till att du har koll på hur du ska agera om olyckan är framme och hunden blir biten.
Huggormsbett kan ge din hund allvarliga skador på hjärta, lever och njurar. Förra året repporterades rekordmånga huggormsbett till Agria Djurförsäkring under våren. Hur statistiken kommer se ut i år är svårt att förutspå, men ett är i alla fall säkert – hundratals, kanske tusentals hundar kommer att bli ormbitna i år och redan nu har vårslöa huggormar siktats på soliga platser.
Symptom vid ormbett
Om olyckan skulle vara framme är det betryggande att veta att med rätt behandling och vila tillfrisknar de flesta hundar, speciellt om hunden blivit biten i nosen. Ett bett i tassen är lite värre, när hunden går på benet bidrar musklernas sammandragningar till att giftet sprids i kroppen.
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.
Om din hund blivit ormbiten
Håll din hund i stillhet och uppsök snarast en veterinär. Bär hunden om det är möjligt. Speciellt om du vet, eller misstänker, att hunden blivit biten i tassen. 

VARMA BILAR!!!!!!!!
Trots att varenda tidning som har det minsta med hund att göra, varnar för den dödsfälla som en parkerad bil utgör på sommaren, kommer det varje sommar rapporter om olyckor med överhettade hundar i bilar. Många blir förvånade över hur snabbt temperaturen i en bil kan stiga, även om den är parkerad i skuggan. Att rutorna är nedvevade hjälper inte. Värmeslag ger snabbt skador på inre organ och det är inte ovanligt att hunden dör. Tidiga tecken på värmestress är att hunden hässjar, och får klarröda slemhinnor. Andra tecken är kräkningar och diarré, svaghet och blodtrycksfall. Värmeslag är ett akut tillstånd som kräver snabba åtgärder och veterinärvård. Man ska med en gång börja kyla ner djuret stegvis till normal kroppstemperatur. Detta gör man med exempelvis med kallt vatten, redan innan hunden transporteras till veterinär. Det är viktigt att inte använda iskallt vatten. Ser du en hund som är instängd i en varm bil, ska du först och främst ringa polisen. Är hunden i uppenbar fara bör man skaffa sig vittnen som också kan bekräfta den allvarliga situationen. Behöver hunden räddas akut ger dig brottsbalken stöd att krossa en ruta och hjälpa den ut.


Källa: www.royalcanin.se och www.skk.se 

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln