En bra text angående vargen. 

Nu ni.
Mina kära läsare. 
Jag har läst en väldigt bra text angående vargen. Bör läsas av både varghatare och vargälskare! :) 

Inga negativa eller fula kommentarer, tack."Naivt att tro att vargen plötsligt har ändrat sitt beteende

Vargambassadörer kallar sig det gäng ungdomar som belönats för att sprida ”faktabaserad” information om vargen bland skolungdomar. Jag har själv studerat vargen i flera år, föreläst om vargen i flera olika länder och skrivit en bok om vargen (Vargens Europa) som getts ut på tre språk. Smått road av den entusiasm och den våg av eufori som drar över Europa känner jag mig tvungen att ta del i debatten.

Vi känner till ordspråket ”Det enda vi lär av historien är att vi inget lär oss” och här utgör vargen ett praktexempel. Jag har studerat hundratals berättelser och massor av vetenskaplig litteratur ända från början av 1700-talet utan att hitta någon motsvarighet till den propaganda med vilken dagens urbana människor dyrkar vargguden.

Historien talar sitt kalla språk. I Ryssland dödade vargarna från 1800 till 1876 cirka 15 000 människor. I Frankrike har professor Jean-Marc Moriceau hittat 9 031 människor som dödats av varg, av dessa finns cirka hälften utlagda på internet med inskannade bilder som beskriver överfallen. I länder som Indien, Pakistan och Iran dödar vargarna närmast barn och det finns vetenskapliga rapporter som beskriver hur till exempel vargarna i mars 1996 dödade 76 barn i delstaten Uttar Pradesh i Indien. I området runt Hazaribagh attackerades 80 barn av vargar varav 60 dog. Detta skedde mellan april 1993 och april 1995. I Indien kallas dessa attacker för child-lifting.

Flera ryska forskare har studerat vargars överfall på människor och en skrämmande rapport om dessa överfall utkom 1990 skriven av professor Sergei Korytin. De välkända ryska forskarna Krusjinskij och Bibikov har båda konstaterat att 30 procent av vargarna har förutsättningar att attackera människor. Pavlov anser att sannolikheten för att en människa attackeras av varg står i direkt förhållande till vargpopulationens storlek. Samtliga forskare påpekar också att vargen i regel är ofarlig och hundaktig tills den blir könsmogen vid 2-3 års ålder.

Vargen är ett rovdjur som ofta dödar för dödandets skull och detta beteende har beskrivits av Pavlov: ”Det ser ut som om vargen instinktivt försöker bygga upp ett förråd den aldrig kommer att använda.”
I dagens Europa finns massor av exempel på vargens sätt att hantera sina bytesdjur. I juni 2010 dödade vargar i Frankrike 593 får under en enda natt. Några år senare finner jag en rapport om hur vargarna i Frankrike dödade 435 får och två boskapsvaktande hundar under en natt. I Wyoming USA dödade en vargflock 19 wapitihjortar utan att ens smaka på en enda. Detta skedde förra våren.
Vargen äter sina offer levande. Så gick det till när geologen Kenton Joel Carnegie blev uppäten av varg i Ontario, Kanada och så gick det till när en ung häst blev vargdödad i Finland 2015. Youtube kryllar av bevis på detta beteende.

Mest skrämmande i vargambassadörernas budskap är tron att människan inte är ett potentiellt bytesdjur för vargarna. Vargen ser ingen skillnad mellan en människa och en hund utan den tar det djur den lärt sig att fånga. Det enda som eventuellt hindrar vargar från att attackera människor är den stora floran av dofter från parfymer, deodoranter och tvättmedel som sprids efter den urbana människan i vår natur.
Jag hoppas innerligt att vi inte är så naiva att vi tror att vargen plötsligt ändrat sitt beteende. Orsaken till gångna tiders konflikter mellan människa och varg finns kvar. Det är bara människan som förirrat sig in i storstädernas betongmonster och från sin balkong studerar naturen genom en rosenröd dimridå.
Kaj Granlund Lestijärvi"

Källa: https://www.hbl.fi/artikel/naivt-att-tro-att-vargen-plotsligt-har-andrat-sitt-beteende-2/