Hundmöten

Hundmöten är ett vanligt "problem" hos många hundägare idag.
Mina hundar är vana att gå på samhället/stan/byn osv och där möter man både människor och hundar som man ej ska hälsa på.
När vi möter en hund, så förbereder jag mig och hundarna hur vi ska göra när vi väl möter en kommande hund. Först får de gå i fotposition, när vi närmar oss så vill jag att de har kontakt med mig. OAVSETT träning (planerade möten) eller ej så får de belöning när de har fokus på mig fast det är en jätterolig hund som vi möter. Och de gör allt för lite godis, så mina hundar är lättköpta. Så idag går de fint nästan automatisk när vi får hundmöte.
Och eftersom jag är mycket i större städer så märker jag att det är "äldre" hundägare som direkt vänder eller tar en ny väg för att inte göra ett hundmöte. Såklart förstår jag deras synvinkel att de inte vill att hunden ska skälla eller göra utfall, absolut. Men jag anser att man ska utnyttja varje situationen inför ett hundmöte. Det ger bäst resultat när det är "på-riktigt". 
Vissa hundar kan inte ta ett hundmöte oavsett om man har tränat, gått kurser/utbildingar. Och då finns det andra lösningar, men tycker inte att man borde "undvika" bara för att man inte vill möta. Hundar lär sig av varandra. Alla hundägare borde få en chans eller två att få reda på hur man tränar hundmöten av olika slag. Det är så nyttigt, och hunden mår bättre av att inte behöva skälla på varenda mötande hund man ser. En del har sina hundar till sällskapshundar. Och har då en liten ras (för de mesta), och tycker att när de skäller är så sött. De skäller för typ allting, och hur kan det var så sött? Tänk om mina skällde sådär hela tiden, är det så sött? Nej, verkligen inte! Jag skulle skämmas ihjäl.

Jag har ett exempel på när jag skrev att hundar lär sig av varandra.
Jag har en kompis, och hennes hund skäller mycket vid hundmöten. Men när jag har med mina 2 och vi går alla 3 och får hundmöte. Då ser hon att mina skäller inte, då gör inte hon heller det. Det är precis som att den hunden frågar: "Vadå, ska vi inte skälla nu...?". Ser ganska häftigt ut med tanke på att jag älskar att arbeta med hunden och dess mentalitet.

Nu fick jag ur mig lite funderingar och tankar. =)

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln