NYÅR

Jag har 2 hundar. 
1 är helt oberörd av fyrverkerier, den andra är berörd. 
Hon flyr inte, eller piper. Men hon vill gärna ligga still och inte alls gå ut eller så under hela kvällen. Varje år är det samma procedur som gäller. Som tur är så behöver jag inte "mata" dom med något lugnande. Men den dagen kanske kommer. 
Jag tycker det är förjävligt rent utsagt att folk får skjuta när dom vill. Och att kommunen inte lyssnar på vad alla djurägare vill. 
Varje år så står det inlägg på facebook, artiklar i media om att det är försvunna husdjur. 
Nu är det inte så att jag vill sluta med fyrverkerierna som är liksom en tradition, utan mer att begränsa och bara folk ska skjuta på vissa tider. Exempel att folk skjuter mellan 22-01. För då är vid djurägare mer berädda på det. Som det är idag så kan de skjuta från idag till 2-3 dagar efter...  
Iår ska hem till Mattias föräldrar i Ockelbo över nyår som bor lite i "utkanten" så det inte hörs så mycket utav alla smällar och raketer. Förhoppningsvis kan det kan bli en lugn nyår! =) 


Men här nedan har hittade jag lite tips hur du och din hund ska klara av nyår:

Så klarar din hund nyårsfyrverkerierna
På nyårsafton, och även dagarna före och efter, skjuts fyrverkerier av till höger och vänster. Många hundar kommer att bli skrämda och många hundar är redan väldigt rädda för fyrverkerier. Som husse eller matte kan du hjälpa din hund att ta sig igenom nyårshelgen så bra som möjligt.
Johan Beck-Friis, veterinär och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, tipsar om att skydda hunden mot fyrverkeriernas ljud så gott det går. Till exempel genom att fira nyår på landet eller att vara inomhus så mycket som möjligt under de kritiska dagarna.
– Sedan bör man kela med hunden och ge den trygghet. Som en nödlösning kan man ge den lugnande tabletter som man får hos veterinär. Det är tyvärr ganska vanligt i dag runt nyår och påsk, säger han. Hos veterinärer och välsorterade zoobutiker säljs DAP, lugnande feromoner, som spray eller som en dosa som stoppas i eluttaget.
– Det har lugnande effekt på hundar och är helt ofarligt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.
Hon tipsar också om en CD-skiva med skottljud, som man kan ha på hemma med gradvis höjd volym, för att vänja hunden vid ljuden.

Hundpsykologen Anders Hallgren tipsar i Nr 11/10 av tidningen Hundsport om vad som är viktigt att tänka på:
Låt hunden få sin huvudsakliga motion innan det börjar smälla. Rasta den sedan bara korta stunder.
 Sysselsätt hunden inne med mycket mental träning. Gör det även dagarna innan smällandet, så att den gör sig av med energi ordentligt. Har den överskottsenergi att lägga på upplevelserna av smällarna, kan den bli onödigt rädd. Den mentala aktiveringen är viktig i detta sammanhang, den gör hunden trött och minskar därför behovet av fysisk motion tillfälligt.
Trösta inte hunden om den är orolig, det kan förstärka oron. Försök avleda uppmärksamheten till något trevligt, lek med en boll till exempel.
Håll alla fönster väl stängda och dra för gardiner. Det bidrar till att stänga ute både ljud- och synintryck.
Försök att ljudisolera ett rum, till exempel badrummet, så mycket det går och var helst där själv med din hund. Detta är speciellt lämpligt om hunden redan är rädd. Spela gärna musik i rummet på hög volym.
Att fyrverkerier är en plåga för många hundar och även andra djur råder det inga tvivel om. Djurskyddet Sveriges förbundsstämma beslutade i våras om att verka för ett förbud mot privat fyrverkerihantering samt att nyårsfirande med fyrverkeripjäser endast ska få ske i kommunal regi.
– Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten, samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet. Det är dagens oförutsägbara smällande som orsakar de största kvarvarande problemen, säger Johan Beck-Friis.


Källa: http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/aktuellt/2010/sa-klarar-din-hund-nyarsfyrverkerierna/

Raketer och smällare

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare, det vill säga en fyrverkeriartikel med knall som främsta effekt, i Sverige. 

Det är tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller. 

Den som är yngre än 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att sälja eller ge fyrverkeripjäser till personer under 18 år är också förbjudet.

Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen.

Kommentera här:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln