Vattensvans

Vattensvans är en åkomma som drabbar framförallt hundar som blivit nedkylda när de badat eller vart ute länge i regn. En hund som en gång drabbats av vattensvans har en ökad risk att drabbas av det igen.

Symtom som hunden uppvisar är att svansen hänger från ryggslutet rakt ned utan rörelse. En del hundar håller ut den första decimetern av svansen från ryggslutet men sedan kröker svansen och resterande bit hänger rätt ned. En svullnad kan ibland ses vid svansroten. För en del hundar är vattensvans väldigt smärtsamt och kan leda till svårigheter med att sitta och även kissa om det är en tik, medan andra inte visar några större tecken på smärta utan det enda man ser är en inaktiv svans, d.v.s. hunden lyfter/viftar inte på svansen som den brukar.

Vi vet idag inte exakt vad som orsakar vattensvans men man misstänker att det beror på en inflammation i nerverna kring svansroten som uppstår då hunden blir nedkyld. Vanliga situationer är hundar som badat i kallt vatten, hundar som simmat längre stunder samt hundar som vart ute längre stunder i regnväder. Vattensvans försvinner som regel av sig självt efter ett par dagar med vila, men om hunden har väldigt ont sätts ibland smärtstillande och antiinflammatorisk medicin in.

Eftersom vi inte vet exakt vad som orsakar vattensvans kan det vara svårt att ge tips på förebyggande åtgärder, men man misstänker ju ett samband med aktivitet och nedkylning. Se därför till att inte låta hunden bada/simma för långa stunder åt gången. Speciellt inte i början av säsongen om ni inte simmar er hund regelbundet under året. Se till att torka hunden ordentligt efter att den blivit blöt och lägg gärna på ett värmande täcke om hunden kommer att ligga stilla efter aktivitet, t.ex. i bilen på vägen hem.

Om du misstänker att din hund kan ha drabbats av vattensvans så bör du kontakta din veterinär då det finns andra sjukdomar och skador i bakdelen som kan ge liknande symtom.

Så tänk på detta nu ni so har badglada hundar, oavsett temperaturer ute. Jag själv som har 1 som är mer badglad än den andra får verkligen ha 2 ögon i nacken. Så fort jag vänter ryggen till så är hon i något dike eller bäck..... Tokiga hund! :* 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv