Eftersök

Jo har en sak till att säga innan jag stänger ner datorn för tillfället!

I Torsdags ringde en kompis och jag fick frågan om att prova ett eftersök på ett skadeskjutet rådjur på kvällskvisten. Jag håller på med viltspår och så annars, men aldrig provat på "ett riktigt" liksom. Och vi tackade ja. Jag valde Vimsa för att jag vet att hon är mycket modigare och inte lika "vek" som Maya är på spårning.
Vi kom till platsen, jag tog på henne spårsele + linan. Vi gick till skottplatsen (platsen där skytten träffade djuret) och startade där. Lät henne gå på lite och man såg direkt att hon hade något i näsan. Men skytten sa att det va 2 rådjur och att hon följde nog efter det som sprang iväg åt andra hållet. Men vi bestämde då att gå tillbaka och börja om vid skottplatsen. På väg tillbaka så tvärvänder Vimsa, hon byter riktning helt. Där låter jag henne gå på.. I mörkret, pannlampor och i skogen.... (JAG ÄR SÅ JÄVLA MÖRKRÄDD ANNARS!!!). Jag gick med hunden, en gick bakom med bössa och sen den ansvariga skytten. Vi fick gå först.. Gissa om mitt adrenalin va högt och att jag va nervös?!!! 
Men jag lät henne gå på där hon hade vänt. Och hon nosa och nosa och man verkligen såg hur hon tänkte, hur hon arbetade. Det tog inte alls många sekunder innan hon hittade det. Och där låg det, under ett litet buskage. Det va redan dött när vi kom fram. Hon fick massor med beröm av alla som va med och det va jätte kul. Stolt jag var över min hund! När hon fick lukta på det och så fick hon en reaktion som jag trodde skulle komma. Hon gör samma sak fort vi har hittat "målet" liksom. Hon använder ett annorlunda skall och hoppar som en liten valp. Sen så tog hon stryptag på rådjuret där och höll på med det en stund. Då sa hans om gick med bössa; "låt henne hålla på, då kan hunden ta dö på djuret själv".. Haha, hallå? Det är ingen mördar hund jag vill ha.. Tänk om det är en älg nästa gång? ;) 

Men det va så sjukt häftigt och roligt och läskigt på samma gång. Adrenalinet va som sagt högt, jag va nervös för att vi hade aldrig gjort detta förut. Lagt viltspår jo, men inte när det är "på riktigt" liksom, när det är färskt. Känslan när vi fann rådjuret va obeskrivlig. Vi har gjort nytta, vi hjälpte till med att hitta ett djur som inte dom kunde hitta själva i mörkret. Vi kände oss duktiga! Och sen sa dom såhär; "Nu vet vi vem vi ska ringa när det händer igen.." 

Bästa, goa och superduktiga hund! Du funkar bra  på alla ställen. I skogen, hemma och i utställningsringen. Ghostrider's Lady Gaga - Vimsa <3

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar