Träna passivitet

Bild lånad ifrån Google Bild lånad ifrån Google

Passivitet ska tränas, med alla hundar. En del mer, en del mindre. Det är individ och rasanpassat. Det är viktigt för hunden att lära sig att vara passiv det är viktigt för oss hundägare att förstå varför man bör träna detta.

När du vilar - vilar hunden
Du avgör när vilan är slut - inte hunden
Hunden avgör inte när aktiviteter startar - det gör du


Du kan tex sätta dig på en bänk, håll innanför halsbandet/selen på hunden. Inga kommando utan var bara tyst. Invänta att hunden sätta sig ner, det kan ta en stund, till sist sätter hunden sig ner och förhoppningsvis även lägger sig ner när det inte händer något. För det är inge roligt om det inet händer något om man bara sitter.
Man ser ofta att hunden kämpar emot när den känner att den börjar koppla av, sitt bara kvar. När man märker att hunden verkar avslappnad, kan du med lugna händer klappa hunden på bringan, på sidan av halsen. Pratar du med hunden så gör det med lugn röst, detta förstärker hundens passivitet/avslappning.

*Om du lär hunden att den måste vara lugn före en aktivitet, går allting mycket lättare.
*Efter några träningstillfällen lär sig hunden att snabbare och snabbare koppla av.


Exempel: du är ute på promenad med din hund och träffar en bekant och ni börjar prata. Vad händer då? Brukar hunden efter någon minut påkalla din uppmärksamhet genom att pipa, hoppa och att den vill gå vidare? 
Mycket vanligt, men efter upprepade passivitetsträningar kommer hunden efter ca ½-1 minut att sätta sig ner, kanske även lägga sig ner och invänta tills du pratat färdigt och du ger signal att gå vidare. Detta utan kommando!!
Och ett annat exempel: Är du hemma och är sjuk, och inte orkar att vara ”aktiv” med hunden på några dagar. Är det så kul att hunden ska ”klättra på väggar” och springa runt och pipa för att ni inte gör någoting? Nej, trodde väl det. Bara att "göra ingenting" är också en tärning för hundar. Man har nytta av det, oavsett vad man gör och vad man tränar.. 
Övning ger färdighet.
*Detta lär hunden att man inte ska "tjata" sig till saker som att få springa iväg till andra hundar - med matte eller husse i släptåg.

I dagens samhälle har vi alldeles för bråttom, allting skall hända på en gång annars får vi prestationsångest.

Jag skulle inte alls tycka om att mina hundar står och piper för att det inte händer något. De ska lära sig att det inte händer något jämt. Nog med att vi är ute mycket, men det är faktist skönt med dagar som man inte gör någonting. Det bara räcker med små promenader liksom så de får göra ifrån sig.

Tjatar man på hunden, har det motsatt effekt, hunden stänger av och vill inte lyssna på dig.
När det gäller hundträning - ha tålamod - det tjänar du på.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar