Att tävla med sin hund

Det är alltid något som rör sig i mångas huvuden. Och jag har ställt mig själv den frågan; ”varför tävlar jag min hund?”. Jo, det är ganska enkelt svar på frågan; jag är en liten tävlingsmänniska. OCH jag älskar att träna hund, och hjälpa folk med andras hundar samt se resultaten. Och tävlingen ser jag som ett litet test på vart vi står egentligen i hundträningen OCH för att det är kul att tävla. Självklart blir man överlycklig om det går bra! Och det som är så roligt med att tävla är att man vet ALDRIG hur hunden kommer vara. Antingen kommer hunden tycka det är jätte kul att vara med dig från start till mål, eller så ställer sig hunden och pekar finger för att den inte alls har någon lust att göra detta. På träningsplanen kan man bara bryta och göra om igen. Inte på en tävling, det måste funka!

Jag brukar inte bli nervös, men jag är nervös redan nu. Ska tävla imorgon med min äldre tik i LK2. Så varför jag blir nervös är för att hon har haft knäck i öronen sista 2 veckorna, men det har funkat bra på träningsplanen. Men bara vi har börjat med första momentet så brukar allt lugna sig, och då är det bara att köra på. Och det går som det går, hon är lite ojämn. Men vi ska klara det!
På utställning är det inte alls samma sak, inte alls den dära nervositeten. Där visar jag bara upp min hund, lyssnar på domaren och hoppas att domaren gillar min hund. Visst kan man bli lite ledsen om man åker ut, absolut. Men då är det bara att prova på en annan domare.

Innerst inne tror jag att alla som är intresserad av hundsport är en liten tävlingsmänniska. Vem som har finast hund, vems hund som är mest lydig, vems hund som är mest lättlärd, vems hund som är snabbast osv. För varför går man annars ut på en tävlingsplanen?
Varför går du ut på tävlingsplanen? 

Sen gillar jag känslan av att bli nervös. Det gör allt så mer spännande! ;) För som sagt, en hund kan man aldrig styra.... Idag kan det gå skit bra, imorgon kan det gå åt skogen. Men så är det i hundvärlden, bara att lära sig det. :)

Men en sak som är viktigt.
löm inte att det ska vara roligt att träna hund. Inga måsten bara för att visa vilken bra och fin hund du har. Ni ska ha kul ihop, det ska vara kul att träna. Och är det kul att träna, så är det superkul att tävla.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar