Lär dig livrädda din hund

Detta är något som fler borde läsa!

Lär dig livrädda din hund
Plötsligt händer det. Olyckan slår till och din hund ligger livlös och blödande framför dig. Skaffa dig kunskap om hur du får kontroll över situationen.

Dramatik utan förvarning, så går det alltid till. Ingen får veta tid och plats för olyckor i förväg. Kunskapen om hur du ska agera i en olycka måste alltid finnas med för att kunna plockas fram, om en timme, i morgon eller om tio år.
De allvarligaste tillbuden behöver snabba insatser, men momenten att akut rädda liv i första skedet är inte många, det gäller att få kontroll över andning, blödning och cirkulation.
Först gäller det att göra en bedömning av läget. Vad har hänt? Finns det risk för ytterligare skador? Hunden kanske ligger oskyddad på en väg efter en bilolycka med fordon som passerar förbi. Ska ni flytta hunden eller varna förbipasserande?

Viktigare än något annat, vad som än hänt, är att du bevarar lugnet.

Få kontroll på andningen
Titta, lyssna, känn. Gör allra först klart för dig om hunden andas. Rör sig bröstkorgen? Kan du höra andetagen? Känner du att bröstet häver sig? Stora hundar andas mellan tio och tjugo gånger i minuten, små hundar lite oftare.
Kontrollera luftvägarna. Beroende på vad som hänt måste mun och svalg kontrolleras så att andningsvägarna är fria. Öppna munnen och dra fram tungan. Kanske finns det skräp i vägen som måste bort.

Slår hjärtat?
Känn efter pulsen på insidan av låret, eller på vänstra sidan av bröstkorgen bredvid armbågen.

Hjärt- och lungräddning
Om inte hunden andas och du inte kan känna pulsen ska du sätta igång hjärt- och lungräddning. Lägg hunden på sidan med vänster sida upp. Lägg händerna över varandra på hundens bröstkorg vid armbågen och tryck till bestämt några gånger. Anpassa trycket efter hundens storlek. Händer ingenting går du vidare med konstgjord andning.

Konstgjord andning
Gör så här: Sträck halsen, håll igen munnen och blås in luft genom nosen. Inte för mycket, anpassa efter hundens storlek. Små hundar har inte stora lungor. Titta efter så att bröstkorgen häver sig när du blåser in.
Ge först några snabba andetag, och fortsätt sedan att blåsa in luft ungefär tjugo gånger per minut. Alltså ett inblås var tredje sekund.
Kontrollera om andningen kommit i gång och om hjärtat slår. Om inte, måste konstgjord andning varvas med hjärtmassage: 20 inblåsningar som följs av några bestämda tryck över bröstkorgen.
Enklast arbetar två personer tillsammans där den ena sköter andningen och den andra stimulerar hjärtat med ett par snabba stötar varannan sekund.

Stoppa blödningen
Snara om nosen. Om hunden skadat sig så att det blöder kraftigt kan man räkna med att den har ont. Är hunden vid medvetande bör du sätta på en nossnara innan du förbinder såret.
Tryck. En kraftig blödning där blodet rinner eller pulserar stoppas genom att du fattar om sårkanterna och trycker inåt. Håll den skadade kroppsdelen högt, över hjärtat. Lägg ett tryck mot såret, en hopvikt näsduk eller liknande. Förstärk trycket genom att lägga dit en pinne innan du drar något runtom för att hålla förbandet på plats. Sitter skadan på halsen är det bättre att själv hålla ihop sårkanterna och trycka inåt.
Stasa.Snabbaste sättet att stoppa blod på benen är genom stasning. Man drar åt hårt under eller ovanför såret beroende på om det är en ven eller en artär som skadats. En stas ska inte sitta för länge eftersom den stryper blodförsörjningen helt till den kroppsdelen.

Gör en enkel bår
Små hundar bär man lättast i famnen. Lyft försiktigt och se till att inte trycka ihop ryggraden utan sträva efter att hålla hundens rygg rak. För större hundar behövs någon typ av bår. En filt fungerar att bära i om man är minst två personer. En skiva av något slag är bra eftersom hunden då ligger med ryggraden rak. Med hjälp av en eller ett par jackor och ett par kraftiga pinnar kan man göra en bår för längre transporter. Stäng jackan och vänd ärmarna ut-och-in så att de ligger inuti jackan. Trä i störarna. Det behövs en eller två jackor beroende på hundens storlek.

Om hunden ramlar i vattnet
Alla hundar kan simma, men trots det sker det drunkningsolyckor. Ingen ser att hunden ramlar överbord och att den inte kommer upp. Hunden kanske simmar för långt ut, blir utmattad att att simma. Orsakerna kan vara många.

Töm den medvetslösa hunden på vatten. Lyft den i bakbenen så rinner vattnet ut. Rensa luftvägarna och påbörja hjärt- och lungräddning.
 


Det kan även rädda andras hundar! Kom ihåg detta!!!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar