Tål att upprepas!

Födoämnen som är olämpliga för hundar

Vanligaste orsaken till förgiftning hos hundar är att de har fått i sig människomedicin. Värktabletter och annan medicin avsedd för människor är inte lämpliga för hunden. Vid ett litet intag av ibubrofen kan hunden exempelvis få uppkastningar, diarré och buksmärtor. Vid stark förgiftning får den chock, kramper, faller i koma och kan dö.

Glykol (kylarvätska), diesel, tungmetaller från fyrverkeripjäser, råttgift och insektsgifter är också livsfarliga ämnen för hunden.

Men det finns också en del födoämnen som är giftiga för hundar, trots att de är helt ofarliga för oss människor. Visste du till exempel att russin och vindruvor inte alls är bra för hunden? Nedan listar vi några födoämnen som är olämpliga eller direkt giftiga för hundar.

Avokado – innehåller det för hundar giftiga ämnet persin.
Choklad/kakao – innehåller teobromin som påverkar hundens nervsystem, hjärta och muskulatur och är mycket giftigt för hunden. Läs mer i månadens ämne december 2009.
Grönmögelost – innehåller svampen roquefortin, som hundar är känsliga för.
Insjöfisk – ska inte ges rå, kokt går däremot bra.
Lök – är giftigare för katt än för hund.
Nötter – är ofta salta, kan fastna i halsen och innehåller också ofta höga halter av mögelsporer.
Ojäst deg – kan jäsa i magen på hunden och leda till alkoholförgiftning.
Rå potatis - innehåller solanin och chaconin, som är giftigt.
Rabarber - hämnar bildandet av röda blodkroppar och bör inte ges för ofta.
Rabarberblad – bladen innehåller oxalsyra, som i större mängd kan vara potentiellt dödligt.
Russin & vindruvor – intagande av större mängder kan ge förgiftning och vara direkt dödligt. Kan ge akut njursvikt och kroniska njurskador. Uppkastningar och diarré är symtom upp till två timmar efter intag.
Rå äggvita - ämnet avidin i rå äggvita (förstörs vid tillagning) binder biotin, vilket kan hindra upptaget av vissa näringsämnen. Råa ägg kan även föra smitta som salmonella.
Salt – för mycket salt kan ge saltförgiftning.
Saffran – giftigt för hundar.
Spenat - hämmar bildandet av röda blodkroppar och bör ej ges för ofta.
Svamp – många arter är olämpliga för hundar och en del är direkt giftiga.
Xylitol - för mycket xylitol (för en liten hund kan det räcka med 2-3 tuggummin) kan leda till hastigt blodsockerfall, kräkningar samt att hunden får svårt att stå.

Källa: http://www.bozita.com/sv/bozitabreedersclub/Fodoamnen-som-ar-olampliga-for-hundar/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar